1. generáció

Friedrich Glatz 1892-1934 Friedrich Glatz

Friedrich Glatz már 13 évesen tanonc az Első Budapesti Gőzmalom Rt-nél. Itt sajátítja el a gabona-, liszt- és egyéb malomipari termékek nagykereskedelmének alapjait, és hamarosan egyre nagyobb felelősséggel járó feladatokat kap.

1884-ben alapítja meg első saját vállalkozását. Ekkor még csupán 27 éves. Kereskedelmi képviselete Budapesten 8 évig működik.

Szülei halála után, 1892-ben Friedrich átíratja a céget 11 évvel idősebb fivére, Georg nevére, aki szintén nagy tapasztalattal rendelkezik az agrárüzlet terén. Friedrich Bécsbe költözik.1892_Handelsregister_Antrag_001

1892. július 13-án jelenti be Friedrich Glatz Bécsben új vállalkozását, melynek neve egyszerűen „Friedrich Glatz, malomipari termékek kereskedelme“. Ügyfélkörébe hamarosan nemcsak a kis- és nagykereskedők, hanem pékek, gazdák és üzemek is tartoznak. Állandó képviselővel rendelkezik a Budapesti, Prágai, Boroszlói, Brünni és Pozsonyi Árutőzsdén, valamint rendszeresen importál árut Magyarországról, Olaszországból és Romániából. Mindez jól szemlélteti a vállalkozás rendkívüli sikerességét.

Irodái mellett Friedrich Glatz második otthona a Bécsi Árutőzsde. Az óriási tőzsdeteremben munkanapokon napi egyszer, szombatonként pedig kétszer folyik kereskedés. A mai napig látható a cég bécsi székhelyén két eredeti tőzsdeasztal, melyek a tőzsdekereskedés letűnt időire emlékeztetnek, amikor még minden tőzsdén jegyzett cég névtáblával ellátott asztalokkal volt jelen a tőzsdeteremben. Friedrich Glatzot hét kereskedő képviselte éjjel-nappal a tőzsdén!

Boerse historisch1914-ben, az I. világháború kitörésekor a gabona, a liszt, a malomipari termékek és a takarmányok kereskedelmét átveszi az állami terménykereskedő központ, a „Kriegs-Getreide-Verkehrsanstalt”. Friedrich Glatz címzetes tisztviselőként itt folytatja a lisztrészleg felépítését és vezetését. Az állami hivatal nem csupán a Glatz cég korábbi kereskedelmi szerződéseit veszi át, hanem teljes személyzetét is. Friedrich Glatz egy év múlva lemond tisztségéről, és nyugdíjba vonul.

1_1893_VertretungHungariaA háború után Friedrich Glatz kényszerűségből visszatér a nyugdíjból, és újra felépíti cégét. A gabona, liszt és takarmány kereskedelme a háború után is állami kézben marad, csak 1921 után szabadul fel. A Glatz cég az üzletágban elsőként tér vissza eredeti tevékenységéhez, lépésről lépésre újraindítva az agrártermékek és a malomipari termékek kereskedését. Még 1921-ben visszakapja a vezető magyar gabonacég, a Concordia Malom bécsi képviseletét.

Az elismert kereskedő felismeri a tengerentúli piacokban rejlő lehetőségeket, ezért 64 évesen újra iskolapadba ül, és angolul tanul. Nyelvileg így felfegyverkezve hamarosan megkezdi a gabonaimportot Kanadából és az USA-ból.

Fia, Konrad a kereskedelmi iskola elvégzése után, 1923-ban, 17 évesen száll be apja vállalkozásába, és 1930-ban veszi át a cég vezetését.